Welkom op onze website.   Click to listen highlighted text! Welkom op onze website. Powered By GSpeech
Jacob Schreuder van harte welkom bij de vereniging. Activiteiten (o.a. 1e entdag) zijn afgelast als gevolg van landelijke maatregelen tegen het Coronavirus.

Inloggen

Zoeken

Taalkeuze

nlenfrde

Wie is online

De volgende leden/geregistreerde bezoekers zijn online:

Wijzigingen

Ophokplicht voor commercieel pluimvee

Op 23 maart 2020 heeft Minister Schouten besloten de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee uit voorzorg te verlengen. Over vier weken wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het officiële bericht zoals dat op de website van het Ministerie van de Rijksoverheid is verschenen.


Op 12 februari 2020 om 00:00 uur is door de Minister van Landbouw een ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee.

Artikel verschenen op de website van "Levende Have".


Op aandringen van de pluimveesector heeft landbouwminister Carola Schouten voor de commerciële bedrijven een ophokplicht ingesteld. De ophokplicht geldt niet voor hobbypluimvee. Ook is er voor de hobbymatige houders geen afschermplicht.

De maatregel volgt op de vondst van het vogelgriepvirus H5N8 in Duitsland, op zo'n 400 km afstand van Maastricht. In Bretzfeld heeft het virus 44 dieren van een hobbypluimveehouder gedood. Dat heeft de internationale organisatie OIE bekend gemaakt. Het is tot dusver de enige melding van vogelgriep bij gehouden pluimvee in Duitsland.

De eerste uitbraak van het hoogpathogene H5N8 sinds lange tijd was op 31 december 2019 in Oost Polen. Inmiddels zijn uitbraken gemeld uit meerdere landen in midden en Oost Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland en Oekraïne). Ook zijn er eerder twee dode besmette wilde vogels gevonden, één in Polen en één in Duitsland vlakbij de Poolse grens.

Op 24 januari was er volgens Schouten nog geen reden om een ophokplicht in te stellen, ook al werd daar door de pluimveesector op aangedrongen. De deskundigengroep dierziekten vond toen een ophokplicht niet nodig. Er waren tot dan toe geen besmette vogels in Nederland aangetroffen. Nu laat ze weten: ''Omdat de recente besmetting in Duitsland westelijker is dan eerdere besmettingen, is er een kans dat ook in andere delen van West-Europa het virus in lokale wilde watervogelpopulaties aanwezig is. De kans op introductie van het virus vanuit besmette wilde vogels op een Nederlands pluimveebedrijf wordt daarom iets hoger ingeschat dan op 20 januari.''

De vereniging SKBN adviseert de kinderboerderijen om contact met wilde watervogels te voorkomen.

Redactie Levende Have, 11 februari 2020


De officiële aankondiging van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Een gewaarschuwd fokker/liefhebber telt voor twee, juiste voorzorg kan geen kwaad. Vermijd contact met wilde watervogels.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech