Welkom op onze website.   Click to listen highlighted text! Welkom op onze website. Powered By GSpeech
Welkom op onze website. Wij wensen u een voorspoedig 2022!

Inloggen

Zoeken

Taalkeuze

nlenfrde

Wie is online

De volgende leden/geregistreerde bezoekers zijn online:

Wijzigingen

Vogelgriep duikt weer op

Op 13 november 2021 verschijn op de website van 'Levende Have' het artikel 'Nieuw H5N1-virus veroorzaakt huidige besmettingen'. Op 8 november 2021 heeft er een overleg plaatsgevonden met een deskundigengroep dierziekten. In het overlegverslag worden een aantal vragen beantwoord.


Op 3 november 2021 verschijn op de website van 'Levende Have' het artikel 'Aanpak vogelgriep roept angst en weerzin op'.


Op 2 november 2021 wordt vogelgriep geconstateerd bij een hobbyfokker in Assendelft (artikel NHD).

De KLN geeft nadere informatie over ophok- en afschermplicht voor hobbyvogels op haar website.

Het komt steeds dichterbij. Op 30 oktober 2021 wordt er vogelgriep geconstateerd bij een pluimveebedrijf in Grootschermer (artikel Noordhollands Dagblad).

Op 26 oktober 2021 heeft de Ministerie van LNV een afschermplicht voor hobbymatig gehouden pluimvee ingesteld en een tentoostellingsverbod voor pluimvee, water- en loopvogels. Dit naar aanleiding van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij een biologisch leghennen bedrijf in Zeewolde en de vondst van meerdere dode wilde vogels in noord Nederland en besmette wilde vogels in Duitsland.

Nieuwsbericht Ministerie van LNV.


Wat houdt een afschermplicht voor hobbymatig gehouden pluimvee in?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met

  • wilde vogels, de uitwerpselen van wilde vogels,
  • gevogelte van naastgelegen houderijen,
  • ander vee en/of huisdieren die op het bedrijf aanwezig zijn of
  • bezoekers.

Contact met wilde vogels dient zoveel mogelijk voorkomen te worden door in een binnenverblijf of onder een afdak te voeren.

De NVWA maakte deze video:

NVWA afschermplicht hobbyvogels
 
Klik op afbeelding hierboven om video te starten.

In geval van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep moet hobbymatig gehouden ''risicogevogelte'' ten minste binnen een volière (een ren afgeschermd met netten is voldoende) of gebouw worden gehouden. Tot risicogevogelte behoren pluimvee, watervogels en loopvogels.

Watervogels mogen geplaatst worden op vijver of sloot, mits deze is afgezet met hekken of netten. De oppervlakte hiervan mag niet te groot zijn.

Deze afschermplicht kan worden ook afgekondigd voor heel Nederland, als er sprake is van meerdere uitbraken, van een dreiging of van een groot risico op besmetting vanuit wilde watervogels. Als er geen watervogels in de buurt zijn, moet het hobbypluimvee toch worden afgeschermd. In een vogelarm gebied is een eenvoudige omheining voldoende om contact met wilde vogels en hun uitwerpselen te voorkomen.

Een afschermplicht geldt gedurende een door de overheid afgekondigde periode. Voor hobbymatig gehouden pluimvee en vogels kan, rekening houdend met het dierenwelzijn en op basis van een risico-inschatting, worden besloten de afschermplicht te versoepelen of aan te passen. De afschermplicht is een maatregel die in de beschermings- en toezichtsgebieden (resp. 3 en 10 km) wel altijd tot het eind van de uitbraak van kracht blijft.

Bron: https://www.levendehave.nl/artikelen/wat-houdt-de-ophokplicht-voor-hobbypluimvee

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech