Koos en Edwin naar Frankrijk
banner | mascotte | logo van de club |
Op zaterdag 19 mei 2018 organiseert de Lapin Club Francilien haar jaarlijkse technische dag. De club bestaat 20 jaar en viert dus haar 20 jarig jubileum.
Jean-Jacques Menigoz heet ons welkom |
Jean-Jacques Menigoz, voorzitter van de club en de Fédération Française de Cuniculiculture (Franse konijnenbond) en een goede vriend van ons (Koos de Weerd en ondergetekende) heeft ons voor deze dag uitgenodigd. En ons verzocht een presentatie te geven over de Thrianta. Daar geven we natuurlijk met alle plezier gehoor aan.
Dus op vrijdagmiddag richting Parijs en daar overnachten bij Jean Jacques en zijn vrouw. Zaterdagmorgen op naar Leudon-en-Brie (nog wel even 70 km rijden), alwaar de activiteit plaatsvindt in een prachtige accomodatie van het dorp. Naast de leden van de club, waren er ook een aantal genodigden uit o.a. België en Zwitserland, in totaal zo'n 50 personen. Ook de voorzitter van de Franse Rexen Club en de voorzitter van de Association Nationale des Eleveurs de lapins de races Feu, Feh et dérivésde lapins de races Feu, Feh et dérivés (A.N.E.F., Franse Tanclub) waren aanwezig.
Nadat we waren ontvangen met koffie en cake, werd de ochtend besteed aan een drietal presentaties. Michel (keurmeester uit Zwitserland) hield een presentatie over de Renard Suisse (Zwiterse Voskonijn) en Jean-Jacques zelf hield een presentatie over de Rex. Daarna mocht ik mijn presentatie geven over de Thrianta. Men was zeer geinteresseerd in onze fraaie Thrianta. Wie weet gaat de Thrianta de harten van de Fransen ook nog eens veroveren. Dat zou heel mooi zijn.
presentatie over de Thrianta | ||
klik op afbeelding hiernaast om presentatie te openen |
Na de presentaties was het tijd voor het paté concours. Fransen zijn namelijk dol op konijnen in alle vormen. In totaal waren er door de leden 16 verschillende soorten zelfgemaakte patés. Deze kon men proeven en beoordelen. Ik moet eerlijk bekennen, ze smaakte verrukkelijk.
concours des patés | dank aan de sprekers | 'Platina' oorkonde |
Daarna werden de genodigden bedankt en ontvingen een aantal leden een oorkonde voor hun bijdrage aan de club. Toen was het de hoogste tijd voor de gezamelijke maaltijd. Deze werd afgesloten met een prachtige taart ter ere van het 20 jarig jubileum. De voorzitter en secretaris van de club kregen een aandenken voor hun grote inzet.
gezamelijk maaltijd | jubileum taart | secretaris en voorzitter |
Daarna vertrokken de meeste richting huis en werd de zaal netjes opgeruimd.
opruimen | 's avond wederom eten | Koos geniet volop |
Na gedane arbeid weer tijd voor een hapje en drankje, gevolgd door een maaltijd. Fransen houden van konijnen, maar ook zeker van heerlijk eten en drinken.
Het was een heel leuke, gezellige en leerzame dag. De lange reis (ruim 650 km) zeker waard.